نخستين مدرسه‌ پاييزي گردشگري پايان يافت

به گزارش ميراث‌آريا (chtn)، به نقل از روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد علامه طباطبايي، ‌مرکز خدمات تخصصي بين‌المللي ايرانشناسي جهاد دانشگاهي علامه‌ طباطبايي، سازمان ميراث‌فرهنگي و دانشگاه علم و فرهنگ طي 12 روز 22 کارگاه آموزشي در زمينه گردشگري طراحي، برنامه‌ريزي و اجرا کردند که همزمان با ميلاد حضرت امام‌رضا (ع) اختتاميه اين مدرسه طي مراسمي برگزار شد.

در اين کارگاه‌ها موضوعاتي چون گردشگري فرهنگي، کالبدشناسي صنعت گردشگري، تقسيم‌بندي اکوسيستم‌هاي ايران، آشنايي با اکوتوريسم، الگوهاي خاص فرهنگي،‌ اقتصاد گردشگري،‌ آشنايي با حيات‌وحش و نقش آن در اکوتوريسم، تقسيم‌بندي رشته‌هاي ورزشي، آداب و رسوم مهمانپذيري در جوامع مختلف، نقش راهنمايان تور در گردشگري، گردشگري براي اقشار کم درآمد و آسيب‌پذير، ژئوتوريسم در گردشگري، جاذبه‌هاي شهري در گردشگري، موزه‌ها، اهميت شناخت روحيات ملل در گردشگري، آشنايي با سايت‌هاي تاريخي، مذهبي و فرهنگي، هنرها و صنايع‌دستي و اهميت رويدادها و فستيوال‌هاي هنري در گردشگري آموزش داده شد.

طي اين کارگاه‌ها حدود هزار و 100 نفر - کارگاه در دوره‌هاي اعلام شده شرکت کرده و در روز اختتاميه گواهينامه‌هاي خود را دريافت کردند.

«محمدحسين ايماني‌خوشخو» دبير طرح و سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ، در مراسم اختتاميه‌ اين مدرسه، ضمن تبريک ميلاد امام‌رضا (ع) گزارشي از روند فعاليت‌‌هاي مدرسه‌ پاييزي گردشگري ارائه کرد و گفت: در اين مدت 22 کارگاه آموزشي در 12 روز برگزار شد؛ استقبال دانشجويان و اساتيد از اين کارگاه‌ها نشان داد، دانشگاه‌ها مسووليتي اساسي براي توسعه‌ منابع انساني بر دوش دارند.

او ادامه داد: با توجه به استقبالي که از اين کارگاه‌هاي آموزشي شد، قرار است دبيرخانه‌ دائمي مدرسه‌ پاييزي گردشگري در دانشگاه علم و فرهنگ فعال شد. اميدوارم سال آينده بتوانيم در اين مدرسه از اساتيد خارجي نيز بهره‌مند شويم و در سطح کشوري کارگاه‌هاي آن را برگزار کنيم.

«ايماني خوشخو» با اشاره به رويکرد دانشگاه علم و فرهنگ به گردشگري و راه‌اندازي رشته‌هاي گردشگري در مقطع دکترا، اظهار کرد: فکر مي‌کنم اين دانشگاه به يکي از قطب‌هاي علمي گردشگري کشور تبديل شود.

«ايماني» در ادامه به منابع و ظرفيت‌هاي گردشگري موجود در کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس آمار بيش از 2 ميليون زائر به مناسبت ميلاد امام‌رضا (ع) در مشهد مقدس گردهم آمده‌اند؛ اين يک رويداد مذهبي بزرگي است. در حالي که در تمام کتاب‌ها و مستندات دنيا، حج را بزرگ‌ترين رويداد مذهبي مي‌دانند که اتفاقا به اندازه‌ مشهد ما زائر دارد، پس مي‌توانيم به درستي از منابعي که در اختيار داريم، بهره‌برداري کنيم.

تاکيد بر تداوم طرح مدرسه گردشگري

«محمدحسين يادگاري» رييس جهاد دانشگاهي نيز در سخناني کوتاه به موضوع اين گردهمايي پرداخت و اظهار کرد: افتخار مي‌کنم که گروه‌هاي مختلفي از جهاد دانشگاهي اين مدرسه را راه‌‌اندازي کرده‌اند؛ اميدوارم سال‌هاي سال اين طرح براي تقويت نيروهاي علمي در حوزه‌ گردشگري ادامه پيدا کند.

او بيان کرد: دست‌اندرکاران اين برنامه از جمله دانشگاه‌هاي علامه‌ طباطبايي، علم و فرهنگ، مرکز گردشگري جهاد دانشگاهي، سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري و پژوهشکده‌ فرهنگ و هنر دست به دست يکديگر داده‌اند تا اين مدرسه به مدت 12 روز با 22 کارگاه به مباحث علمي و فرهنگي بپردازد. اميدوارم اين کار تداوم داشته باشد.

تعريف بسته‌هاي گردشگري براي مناطق دور افتاده کشور

«سيد‌حسن مطيعي لنگرودي» عضو هيأت علمي دانشگاه تهران نيز در اين مراسم به بررسي اقتصاد گردشگري پرداخت و گفت: ما شاهد رشد شديدي در اقتصاد گردشگري هستيم؛ تفاوت‌هاي زيادي از نظر فضا و مکان داريم که اين خود عامل رونق گردشگري است.

او همچنين با اشاره به شاخص‌هاي توسعه‌ گردشگري، اظهار کرد: منابع، يکي از اين شاخص‌ها است که اگر برنامه‌ريزي داشته باشيم، توسعه‌ گردشگري در مکان ايجاد مي‌شود و از اين طريق مي‌توان به پايداري گردشگري رسيد.

او زيرساخت‌ها را از ديگر شاخص‌هاي توسعه دانست و افزود: مشکلي که در ايران داريم، اين است که هنوز تورگرداني ما فعال نشده است، در حالي که کشورهايي مانند فرانسه، اسپانيا و کانادا براي کوچک‌ترين موضوع‌هاي خود تور برگزار مي‌کنند.

مدير گروه جغرافياي انساني دانشگاه تهران در ادامه درباره‌ قيمت‌هاي رقابتي گردشگري، اظهار کرد: ايران از گران‌ترين مقصدهاي دنياست. شما مي‌توانيد در فصل تابستان در يکي از بهترين رستوران‌هاي تايلند با 16 هزار تومان شام بخوريد، در حالي که براي همين غذا در يکي از رستوران‌هاي بي‌کيفيت شمال کشور بايد 57 هزار تومان بدهيد.

به گفته‌ي او، آموزش از نظر قوانين، ايمني و امنيت از ديگر شاخص‌‌هاي مطرح در توسعه‌ گردشگري است. گردشگر امنيت مي‌خواهد و ما بايد آن را در تبليغات نشان دهيم، چون بسياري از ذهنيت‌ها درباره‌ امنيت ايران نادرست است.

اين استاد دانشگاه ادامه داد: متاسفانه بسياري از مسوولان گردشگري ايران به موضوع گردشگري اولويت نداده‌اند. براي آن‌ها هنوز قابل قبول نيست و با وجود اينکه مسووليت دارند، چون اعتقادي به اين کار ندارند، کارايي در اين زمينه ايجاد نمي‌شود.

او يادآوري کرد: گردشگري سبب مي‌شود که فضاهاي حاشيه‌ا‌ي با اشتغال مواجه شوند. بايد براي مناطق دورافتاده‌ خود، بسته‌هاي گردشگري تعريف کنيم.

«مطيعي» بيان کرد: وضعيت گردشگري در کشور ما کاملا متفاوت است. تا چند روزي را تعطيل اعلام مي‌کنند، هر کسي چند هندوانه و نان و پنير پشت ماشين خود مي‌گذارد و به ناحيه‌اي حاشيه‌اي مي‌رود. دست آخر هم زباله‌هاي خود را در آن محل مي‌ريزد و آخر کار مي‌بينيم که شهرهاي گردشگري ما پر از زباله شده‌اند و هيچ درآمدي هم از اين سفرها به دست نياورده‌اند.

او تاکيد کرد: وقتي برنامه‌اي براي بيرون کشيدن پول از جيب گردشگران نداريم، نواحي حاشيه‌‌اي ما همچنان از اثرات درآمدزايي و اشتغال‌زايي گردشگري بهره‌اي نمي‌برد.

اين عضو هيأت علمي دانشگاه تهران همچنين به آمارهاي جهاني در بخش اشتغال گردشگري اشاره کرد و افزود: بر اساس اين برآوردهاي آماري، 3/1 ميليارد نفر امروز در بخش گردشگري مشغول به کار هستند. در حالي که آمارهاي ما با توجه به وضعيت ورود گردشگران خارجي، چندان تعريف کردني نيست. ما فعلا گردشگر خارجي به حد مناسب نداريم. وضعيت خوبي هم در گردشگري نداريم و بايد تبليغات بيشتري انجام دهيم.

او در ادامه‌ با اعتقاد به اين که گردشگري به مراحل تجملي زندگي مردم وارد شده است، گفت: کسي که سفر نرفته، خود را اندوهگين مي‌داند و به خاطر رشد اين نوع احساس، رشد تجملي گردشگري براي کسب درآمد بنگاه‌هاي اقتصادي مطرح است. آن‌ها به اين فکر مي‌کنند که چگونه از اين روحيه براي کسب درآمد و ارزش افزوده‌ خود استفاده کنند.

«مطيعي» همچنين به موضوع سرمايه‌گذاري در گردشگري پرداخت و اظهار کرد: بسياري از سرمايه‌گذاري‌ها در داخل انجام مي‌‌شود و ايران يکي از سرمايه‌دارترين کشورهاي دنياست. اين را مي‌‌توان از ميزان جواهراتي که در اختيار بيشتر زنان ايراني قرار دارد، فرش‌هاي نفيسي که در خانه‌ها موجود است و هزاران کارخانه‌ فعال متوجه شد.

او افزود: اگر امشب در راديو اعلام شود که براي هشت سال آينده، سفري با دريافت يک ميليون تومان ترتيب داده خواهد شد، مردم صف طولاني مي‌بندند، اين نشان مي‌دهد که سرمايه در جيب بيشتر مردم وجود دارد.

مطيعي تاکيد کرد: بهترين وضعيت اين است که پول، گردش پيدا کند. اگر اين پول 7 مرتبه جريان داشته باشد، اثر تکاثري در گردشگري پديد مي‌آيد و اشتغال‌زايي و درآمدزايي زيادي به دنبال خواهد داشت.

او افزايش صادرات پنهان، درآمدهاي دولتي، بازرگاني درون مرزي و تقاضا براي خدمات و کالاهاي محلي، ايجاد بازار صنايع‌دستي، بهبود در کاربري اراضي، تنوع‌بخشي به فعاليت‌هاي منطقه‌اي، بويژه مناطق روستايي و کشاورزي و ايجاد توازن منطقه‌اي از طريق ايجاد اشتغال و درآمد در مناطق محروم و حاشيه‌اي را از جمله آثار اقتصادي گردشگري دانست.

ايران از نظر منابع طبيعي در جايگاه دوم جهان قرار دارد

«پرويز کردواني» چهره‌ علمي ماندگار و بنيانگذار مرکز تحقيقات مناطق کويري و بياباني ايران نيز در ادامه‌ اين مراسم به صراحت گفت: بي‌خود مي‌گوييم ايران از نظر طبيعي در جايگاه دهم جهان ايستاده است، از نظر جاذبه‌هاي گردشگري سهم ما در جهان کمتر از يک درصد است. من تمام دنيا را گشته‌ام و فقط آمريکاي جنوبي نبوده‌ام که به حد کافي درباره‌ آن، اطلاعات دارم. بر اين اساس اعلام مي‌کنم، ايران از نظر منابع طبيعي در جايگاه دوم جهان و پس از آمريکا قرار دارد.

او در ادامه به تفاوت‌هاي اقليمي و آب و هوايي ايران و آمريکا پرداخت و اظهار کرد: شرايط ما از نظر منابع طبيعي، آب و هوا و اقليمي، از آمريکا نيز بهتر است. حتي کشند قرمزي که در آب‌هاي جنوبي ايران ماهي‌ها را از بين برد، با کشند قرمزي که در آمريکا وجود دارد، فرق مي‌کند، چراکه کشند قرمز آن‌ها سمي است.

«کردواني» در ادامه‌ سخنانش با اشاره به طرح‌هايي که جهاد دانشگاهي براي دانشجويان برگزار مي‌کند، بيان کرد: بايد قدر اين جهاد را دانست؛ سال‌هاي سال است که با آن‌ها کار مي‌‌کنم و تورهاي کويري زيادي با آن‌ها داشته‌ام، وقتي چنين دانشگاهي زيرمجموعه‌ اين جهاد است، بايد کاري کند که دانشجويان بهتر ايران را بشناسند.

او خاطرنشان کرد:‌ بايد به دانشجويان امکانات بدهند تا از نزديک، کشور خود را ببينند. فرقي نمي‌کند دانشجوي رشته‌ گردشگري باشد يا نباشد، حتما بايد سفر برود تا ايران را بشناسد.
/115

انتهای پیام/

کد خبر 139007205